notícies
Notícies
La Sala Goya de la Masia d'en Cabanyes ha estat dissenyada per l'Estudi Hèlix


Hèlix Arquitectes Associats va guanyar, el desembre passat, el Concurs per a la redacció i execució del Projecte museològic i museogràfic de la Sala Goya. Ara acabat el condicionament de la Sala a la Masia d’en Cabanyes, ja es poden contemplar els 12 gravats de Francisco de Goya de forma idònia.

El dissabte 16 de maig van tornar a ser exposats al públic els gravats de Goya a la Masia d’en Cabanyes. L’espai on s’exhibeixen actualment les 12 estampes de la sèrie Disparates ha estat habilitat per l’Estudi Hèlix com a conseqüència d’haver guanyat el Concurs per a la redacció i execució del Projecte museològic i museogràfic de la "Sala Goya i el col·leccionisme" al Centre d’interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, convocat pel Consell Comarcal del Garraf el proppasat mes de desembre.

El projecte desenvolupat pel personal tècnic de l’Estudi Hèlix va ser redactat, en l’apartat museològic, per Montserrat Juvé, llicenciada en Història Contemporània i màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural.

El tractament singular que se li ha donat a la Sala Goya, on s’exposa la sèrie de gravats, propicia que el visitant i observador de l’obra gràfica pugui captar de la millor manera possible la dimensió artística i el contingut temàtic dels Disparates. La Sala, transformada en cambra fosca a l’ennegrir-se les seves parets i sostre, té com a il·luminació bàsica la que ve generada pels expositors que contenen els gravats. Amb l’objecte d’establir els límits de l’estança i, a la vegada, ser l’indicador del recorregut a seguir, s’ha instal·lat una línia de llum perimetral molt tènue. Dos plafons penjats a les parets de l’interior de la Sala i un altre plafó a l’exterior expliquen de forma sintètica l’origen, la creació i la significació de l’obra exposada.

Els tres expositors que contenen els gravats tenen forma prismàtica de base quadrada i han estat dissenyats per mostrar, en les seves quatre cares, els dotze gravats de forma individualitzada. La col·locació dels expositors de forma arrenglerada al centre de la sala, amb les arestes a tocar i les bases seguint les juntes de les peces del paviment actual, col·locat en diagonal respecte dels eixos transversal i longitudinal de l’estança, faciliten la circulació dels visitants.

El lema de la mostra, inspirat en els versos del poeta Manuel de Cabanyes: En l’obscuritat sentir la seva veu muda, misteriosa, convida a endinsar-se en l’univers arcà, hermètic i enigmàtic de Goya i dels seus Disparates.

Carrer del Comerç, 26 - 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) - Tel. +34 93 8171611 - Fax. +34 93 8173412 - E-mail helix@coac.cat
© Copyright 2021